Suomi-Pistepotti -sanakirja

Siirry alas

Suomi-Pistepotti -sanakirja

Viesti kirjoittaja Aku Vankkis lähetetty Su 12 Kesä 2016, 04:35

Pistepotillakin on oma "ammattislanginsa", johon kuuluu monia sanoja, jotka eivät ensikertalaisen näkökulmasta joko sano yhtään mitään tai tuottavat mielleyhtymän johonkin ihan muuhun kuin mitä sillä Pistepotissa tarkoitetaan. Tässä on lista yleisimmistä Pistepotti-termeistä selityksineen päivineen.

**

Aa.fi = akuankka.fi eli Aku Ankan nettisivut. Paikka, jossa Pistepotti sai alkunsa joulupäivänä 2010 ja josta se kesällä 2016 siirtyi tänne omalle foorumilleen 140 kilpaillun kauden jälkeen.

Deadline = Ennalta ilmoitettu tarkka kellonaika, johon mennessä seuraavana päivänä on oltava päivän siirrot tehtynä. Deadlinen jälkeen ei ole enää sallittua tehdä mitään siirtoja tai vaihtaa numeroita ennen kuin tuoreimman kierroksen tulosviesti on saapunut. Deadline ilmoitetaan erikseen joka päivä kyseisen päivän tulosviestin lopussa ja se on ehdoton.

Juhlakausi = Hieman muita kausia suurempi ja tärkeämpi kausi. Tasakymmenkaudet ovat aina juhlakausia, toisinaan myös esimerkiksi Pistepotin syntymäpäivää (25.12) juhlistavat kaudet voivat olla juhlakausia.

Kausi = Yksi Pistepotin kilpailukokonaisuus, joka rakentuu sovitusta määrästä kierroksia ja jonka päätteeksi julistetaan voittaja ja saadaan selville muutkin sijoitukset. Kausien voittaminen on se yleisin suoritus, johon Pistepotissa pyritään.

Kausikymmenys = Kymmenen peräkkäisen kauden kokonaisuus, joka päättyy aina tasakymmenkauteen (esim. kaudet 51-60 muodostavat kuudennen kausikymmenyksen). Kausikymmenyksiä käytetään runsaasti tilastoissa.

Patagonia = Se paikka, jonne menevät kilpailijat, jotka ovat pistetilanteessa ihan toivottomasti muita jäljessä.

Peruskausi = Tavallinen, yksinkertainen kausi, jolla harvemmin on erillinen nimi (joskus kuitenkin voi olla) ja joka ei vaadi osallistujilta juurikaan merkittävää aktiivisuutta. Määritelmä on nykyään hieman hämärtynyt ja on välillä vaikea sanoa, mitkä ovat peruskausia ja mitkä teemakausia.

Perussysteemi = Yleisin Pistepotissa käytettävä tapa arvata numeroita eli 20 numeroa väliltä 1-100. Kaikki viralliset ennätykset (kuten kaikkien aikojen paras tulos) lasketaan vain perussysteemillä tehdyistä tuloksista.

Ranking = Pistepotin tärkein tilasto, niin sanottu maratontaulukko, johon on kerätty kokonaistilastot kaikkien Pistepottiin ikinä osallistuneiden kilpailijoiden kaikista sijoituksista pisteyttämällä ne ja laskemalla pisteet yhteen. Korkeaa sijoitusta rankingissa pidetään arvokkaana meriittinä.

Sivupistepotti = Toiseksi yleisin käytössä oleva tapa arvata numeroita eli 10 numeroa väliltä 1-50. Sivupistepotti on toisinaan käytössä perussysteemin rinnalla (mistä se on saanut nimensä) mutta sitä voidaan käyttää myös kauden pääsysteeminä. Sivupistepotista lasketaan poikkeuksellisesti joitakin ennätyksiä kuten sen oma kaikkien aikojen paras tulos.

Teemakausi = Kausi, jolla on kantava teema/juoni ja oma erillinen nimi ja jotka yleensä sisältävät monimutkaisempia elementtejä kuin yksinkertaiset peruskaudet. Nykyään suurin osa kausista on teemakausia. Kaikki nimetyt kaudet eivät kuitenkaan automaattisesti ole teemakausia ja määritelmä onkin nykypäivänä hieman hämärtynyt.

Trilogia = Kolmen toisiinsa liittyvän tai toisilleen jatkoa olevan kauden kokonaisuus. Yleensä trilogian myöhemmät osat ovat edellisiä edistyneempiä ja parannellumpia. Tulevaisuudessa jotkin trilogiat saattavat muuttua tetralogioiksi (eli saada neljännen osan).

Vierailijan kausi = Kausi, jonka on järjestänyt joku muu kuin Aku Vankkis. Tällaisia kausia järjestetään muutamia vuodessa ja sellaisen järjestäjäksi voi ilmoittautua erillisessä topicissa.

Wiki = Oku Ankan ideasta lähtenyt Pistepotin oma wiki, jonka oli tarkoitus olla kattava Pistepotti-tietokanta. Wikin päivittäminen jäi kuitenkin puolitiehen ja nyt oman foorumin myötä wikin tiedot on tarkoitus tavalla tai toisella lisätä foorumille.

**

Puuttuuko mielestäsi jokin olennainen termi? Ilmianna se tänne ja se voidaan lisätä sanakirjaan!
avatar
Aku Vankkis
Admin


http://pistepotti.foorumini.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Suomi-Pistepotti -sanakirja

Viesti kirjoittaja Yuk7on lähetetty Su 12 Kesä 2016, 19:58

Ainakin Old School -pistepotti olisi kiva selittää, ja ehkä muutenkin jotain noista pistepotin aikakausista.
avatar
Yuk7on


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa